Przepis na zielone mango. / Recipe for raw mango.

Chcecie spróbować czegoś dziwnego? Czegoś co z początku może Was zaskoczyć, ale po kilku łyżkach nie będziecie mogli przestać jeść? Czegoś co jest jednocześnie słodkie, słone, lekko pikantne i kwaśne? Dobrze trafiliście! Poszukajcie świeżego zielonego mango i do roboty! Jak zwykle nie zajmie Wam to dużo czasu ;)

Jednym z "sekretnych" składników tego dania jest jaggery. Jest to nierafinowany cukier produkowany z trzciny i drzew palmowych (głównie daktylowych). Jest uznawany za jeden z najzdrowszych cukrów na świecie (jeśli cukier może być zdrowy). Ma słodki, lekko miodowy posmak i jest bogaty w wapń, sole mineralne, żelazo, magnez i wiele witamin. My używamy jaggery w kruchej postaci (jest też gęsta, płynna). Jeśli nie uda Wam się nigdzie znaleźć tego cukru (szukajcie w sklepach z orientalną żywnością), zastąpcie go cukrem trzcinowym, ale zdecydowanie polecamy jaggery, ponieważ kompletnie zmienia smak potrawy.

(jaggery)

Zielone mango kupicie chociażby w sklepie Little India.
Jaggery dostaniecie : tutaj

Gotowi? Do kuchni , marsz! :)

Składniki:
- 4 nieduże zielone mango - pokrojone w dosyć grube słupki - ze skórką - i nie wyrzucajcie pestek!
- 1 średnia cebula - pokrojona w kostkę
- 1 średni pomidor - zblendowany lub pokrojony w drobną kostkę.
- przyprawy : sól, chilli, kurkuma, suszona kolendra
- Jaggery - około 3 cm
- olej do smażenia.

Jak zwykle, na początku przygotowujemy prostą masalę. W garnku rozgrzewamy olej, następnie dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie lekko brązowieć. Następnie dodajemy pomidora i po chwili przyprawy (3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki chilli, 2/3 łyżeczki kurkumy i kolendry) i pół szklanki wody. Smażymy przez chwilę i dodajemy pokrojone mango (również pestki ponieważ na pewno zostało na nich sporo miąższu, który jest przepyszny). Mieszamy bardzo dokładnie i smażymy około 5 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy wodę (tak aby w całości zakryła owoce - około litra). Gotujemy około 30 minut, w połowie przykryte aż mango będzie miękkie, niemal rozpadające się. Możemy doprawić jeżeli danie nie jest wystarczająco wyraziste. Wyłączamy gaz i odstawiamy danie na 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do dania jaggery i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.

Gotowe!

Właściwie nie wiem czy jest to zupa czy sos, ale najlepiej smakuje na zimno prosto z lodówki (zatem może być nową wersją chłodnika, idealną na lato) i z nadziewaną parathą. Eksplozja smaków gwarantowana!

Smacznego :)


 zielone mango
 masala




Do you want try something wierd in taste? Something you won’t like at first but after a few spoons you will not be able to stop eating it? Something which is sweet, salty, little spicy and sour at the same time? Great! Look for green mangos and cook this dish from our new recipe. Like always it will not take much of your time ;)

One of the "secret" ingredients of this meal is jaggery. It is unrefined sugar produced from reed and palm trees (gur). It is considered as one of the most healthy sugars in the world (if sugar can be healthy). Jaggery has sweet, little honeyish taste and is rich with calcium, minerals, iron, magnesium and lot of vitamins. We use it in a brittle form (you can find also thick liquid). If you will not be able to find jaggery (look in shops with oriental food) use cane sugar, but we definitely recommended jaggery because it changes the  taste of dish a lot.

(jaggery)

Are you ready? Go to the kitchen and cook!

Ingredients:
- 4 medium raw mangos - cut into big stalls - with skin and leave the pits!
- 1 medium onion - finelly choped
- 1 medium tomato - blended
- spices : salt, chilli, turmeric, coriander.
- Jaggery - around 3 cm.
- oil to cook.

Like always, in the beggining we are making a simple masala. Heat the oil in the pot and add the onion. Fry until brown. Add tomato and spices (3/4 teaspoon salt, 1/4 teaspoon chilli, 2/3 teaspoon turmeric and coriander) and half a glass of water. Fry for a while and add raw mango (and seeds, for sure a lot of pulp is still on it and it will be delicious!). Stir well and fry for around 5 minutes. Then add water (to cover all fruits - it will be around 1 liter). Simmer for 30 minutes or until mango will be very soft. Now you can add more seasoning if dish is not intense enough. Turn off the flame and leave the meal for 5 minutes. Now it's time for Jaggery! Add it to the mango soup and stir very well until it melts and mixes.

Voila!

Actually I'm not sure if it is a soup or gravy but I'm sure that the taste is amazing especially when cold from fridge (so it's great for summer) and with stuffed paratha.
Explosion of flavors guaranteed!

Enjoy! :)

No comments:

Post a Comment