Przepis na : Okrę po indyjsku. / Recipe for : Indian style Okra.

Okra. Okro. Bindhi. Ladies'fingers. Gumbo. Ta roślina ma wiele nazw i na wiele sposobów możecie ją przygotować. Rośnie głównie w tropikalnych i subtropikalnych rejonach świata, w których panuje bardzo ciepła temperatura. Surowa okra jest bogata w witaminę C i K. W 90% składa się z wody, dlatego nie zdziwcie się kiedy przy krojeniu na nożu i Waszych palcach pojawi się lepka maź. Dzisiaj proponujemy Wam błyskawiczne danie, które wymaga właściwie tylko 2 składników i 30 minut wolnego czasu. Nie żałujcie oleju do smażenia, żeby warzywo nie przywierało do dna woka - dlatego też nie polecamy tej wersji bindhi osobom na diecie i z wysokim poziomem cholesterolu. ;)
Gotowi? Do kuchni marsz!

Okra po indyjsku:

- 0,5 kg okry - pokrojonej na 1 cm kawałki
- 2 średnie cebule - pokrojone w piórka.
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, chilli, kurkuma, kolendra w proszku, mango w proszku.

Na dobrze rozgrzany olej wrzuć pokrojoną okrę. Smaż na średnim ogniu, przykrytą do połowy, mieszając od czasu do czasu - przez 15 minut, aż okra zacznie brązowieć. Dodaj cebulę i smaż kolejne 5 minut.
Czas by dodać przyprawy. Łyżeczkę soli, szczyptę chilli i po pół łyżeczki kurkumy, kolendry i mango. Jeśli nie macie mango w proszku, możecie dodać surowe/zielone mango pokrojone w małą kostkę albo w ogóle pominąć ten składnik. Smażcie kolejne 5 minut (z surowym mango 10!) i gotowe!

Prawda, że proste? Idealny przepis dla kulinarnych leniuchów, osób zapracowanych a nawet tych, którzy uważają że w kuchni mają dwie lewe ręce :)

My jemy okrę z chapati, ale ja również lubię ją czasem położyć na kanapkę. Jeśli zostanie Wam trochę bindhi, następnego dnia rano możecie nadziać nim parathę!

Smacznego :)





Okra. Okro. Bindhi. Ladies'fingers. Gumbo. This plant has many names and you can prepare it in a lot of different ways in your kitchen. It grows mostly in toipical and subtropical regions within warm places. Raw okra is rich with vitamins C and K. Its 90% water so don't be surprised when after chopping you will a sticky ointment on your knife and fingers. Today we want to share with you a very quick dish which requiers only 2 ingredients and around 30 minutes to prepare it. Put a little more oil to fry or okra will cling to the wok. That's why we are not recommending this dish for people on diet or with high cholesterol ;) Are you ready? Let's go to the kitchen!

Indian style okra:

- 0,5 kg okra - cut in 1 cm pieces
- 2 medium onion - cut into feather
- oil to fry- spices : salt, chilli, turmeric, coriander powder, mango powder

Heat the oil and put chopped okra in the wok. Fry on medium flame, half covered and stir time to time for 15 minutes until okra becomes brown. Add onion and fry for another 5 minutes.
It's time for spices. Teaspoon of salt, pinch of chilli and half teaspoon of turmeric, coriander and mango powder. If you don't have mango powder you can use raw mango. Just cut it into small cubes or you can skip this ingredient. Fry 5 minutes (10 minutes with raw mango) and voila!
True, that simple? It's the perfect recipe for lazy people, this one who works a lot or think that can't cook at all! 

We eat bindhi with chapati, but I also like sometimes to put it on sandwich. If you have some leftovers you can use them next morning with paratha. 

Enjoy!

No comments:

Post a Comment