Skip to main content

Przepis na EGG CURRY / Recipe for EGG CURRY

Kiedy Abhi powiedział mi o tym daniu po raz pierwszy, szczerze powiedziawszy wydało mi się być czymś nieszczególnie apetycznym. Potwierdziłam swoją opinię kiedy zamówiliśmy egg curry z jakieś knajpy. Było tak pikantne jakbyśmy mieli w ustach kawałek piekła i nic poza tym. Nie mogłam zrozumieć dlaczego mój mąż tak bardzo zachwyca się tą potrawą. Kilka miesięcy później, pewnego dnia Teściowa oznajmiła, że przygotuje egg curry. Robiłam dobrą minę do złej gry. Generalnie nie jestem wybredna, ale nie wiedziałam co mnie czeka. Jak możecie się domyślić, egg curry mojej Teściowej to jedna z lepszych rzeczy jakie jadłam. A przygotowanie go jest banalne, dlatego z chęcią dzielę się z Wami przepisem, żebyście i Wy mogli wpuścić do domu odrobinę indyjskiego aromatu.

Egg curry (dla 4 osób):

- 4 jajka na twardo
- 2 cebule - drobno posiekane
- 5 małych pomidorów - zmiksowane w blenderze
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
- garść świeżej kolendry
- przyprawy : sól, suszona kolendra, ziarna kuminu, kurkuma, chilli, garam masala
- olej do smażenia.

Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i obsmaż na oleju. Kiedy ostygną, nakłuj jajka widelcem (dzięki temu nasiąkną aromatem curry). Do tego samego oleju, w którym smażyły się jajka, dodaj nasiona kuminu a po chwili cebulę. Kiedy zacznie brązowieć dodaj łyżeczkę pasty imbirowo-czosnkowej, dobrze wymieszaj i dodaj zmiksowane pomidory. (Kumin, cebula i pomidory to baza bardzo wielu indyjskich potraw dlatego te składniki zawsze mamy w domu). Przypraw do smaku solą, chilli, kurkumą i suszoną kolendrą. Dobrze wymieszaj a po kilku minutach dodaj około 3/4 szklanki wody (tak aby sos nie był zbyt rzadki). Gotuj ok. 15 minut przykrywając wok do połowy, mieszaj od czasu do czasu. Kiedy masala zgęstnieje a na brzegach pokaże się tłuszcz, dolej około 300 ml wody. Zagotuj (na małym ogniu), a następnie znów gotuj przykryte do połowy przez około 20 minut tak aby sos lekko zgęstniał i nabrał aromatu. Dodaj jajka ( w całości) i listki świeżej kolendry (całe lub grubo posiekane) oraz sporą szczyptę garam masala. Gotuj jeszcze 5 minut i gotowe! Można podawać od razu lub poczekać kilka minut aby sos wypełnił jajka.

Smacznego!




When Abhi told me about this dish for the first time, to be honest, I didn't think it's something appetizing. I confirmed my opinion when we ordered the egg curry from some restaurant It was so spicy that we felt like we have a piece of hell in the mouth and no taste beside that. I couldn't understand why my husband loves this dish so much. Then couple of months later my mother-in-law told me that she will make egg curry. I made a good face to bad game. Generally I'm not picky. As you can guess, my MIL eggs curry was one of the best things I ate so far. And making it is so easy! That's why I want to share this recipe so you also can have at home a bit of indian aroma. 

Egg curry (for 4 person):

- 4 hard-boiled eggs
- 2 onions - finelly chopped
- 5 small tomatos - blended
- 1 tea spoon ginger-garlic paste
- bunch of fresh coriander
- spices : salt, chilli, cumin seeds, dry coriander, turmeric, garam masala
- oil to fry

Boil eggs a little firm, peel the shell and fry until golden. When they cool, push the eggs with a fork (so they will soak the curry aroma). At the same time the oil from eggs put a pinch of cumin seeds, and after several seconds add chopped onion. When it becomes a little brown add ginger-garlic paste and stir well. It's time for blended tomatos. (Cumin seeds, onions and tomatos it's a base for a lot of indian dishes so it's a ingredients are always at home). Spice to taste with salt, chilli, turmeric and dried coriander. Mix well, cook for 5 minutes and add 3/4 glass of water (watch out to not make gravy too thin). Cook around 15 minutes half covered and stir sometimes. When the masala becomes a little thick and on the edges you will see fat add 300 ml more water. Boil (on low flame) and then cook more for around 20 minutes still half covered so the gravy will be thick and full of flavours. Add whole eggs and fresh coriander leaves (you can chop them up) plus a big pinch of garam masala. Boil 5 minutes more and it's ready! You can serve immediately or wait for some time and let the eggs soak more of flavour. 

Bon appetite!

Comments

Popular posts from this blog

HUSBAND & WIFE / MĄŻ & ŻONA

Our dreams came true. After months living on Skype, living 6000 kilometres away from each other, 10th December 2016 we got married and we are probably the most happiest couple on the planet. <3

We love each other more and more every day, and our wedding was the best day in our life. Now we can start our new life adventure and can't wait for that! Stay tuned!

Mr & Mrs M.



Nasze marzenia się spełniły. Po miesiącach życia na Skype, życia z 6000 kilometrów pomiędzy nami, 10 grudnia 2016 wzięliśmy ślub i jesteśmy prawdopodobnie najszczęśliwszą parą na świecie! <3

Z dnia na dzień nasza miłość jest coraz większa, a nasz ślub był najwspanialszym dniem w naszym życiu. Teraz możemy zacząć zupełnie nową, wspólną przygodę i iść przez życie razem, mocno trzymając się za ręce. Już nie możemy się doczekać! Zostańcie z nami!

Pan i Pani M.

Polska vs. Indie / Poland vs. India

Tak, Indie to niesamowity kraj. Jest jak inna planeta, nigdzie nie znajdziecie drugiego takiego miejsca. Czasami czuję się tutaj jak kosmita, tak bardzo wszystko w tym kraju jest inne od tego co znam, od miejsca w którym się urodziłam i wychowałam. A jednak czuję się w Indiach swobodnie, dobrze, jak w domu. Możliwe, że jednym z powodów jest fakt, że mieszkamy w stolicy państwa. Myślę, że każda stolica w każdym kraju jest trochę jak samotna wyspa, ludzie są tacy sami, mówią tym samym językiem, a jednak zasady panują tu trochę inne. Ludzie są jakby bardziej swobodni i nowocześni. Stolice krajów, które znam zawsze są trochę jak oddzielne państwa.

Podobnie jak ludzie z całej Polski przyjeżdżają do Warszawy na studia czy do pracy tak samo mieszkańcy małych miast Indii wyruszają do Delhi po lepszą przyszłość (ale ponieważ kraj jest gigantyczny, ludzie południa wyruszają do Mumbaju). Podobnie jak w Warszawie, ludzie w Delhi czują się na początku zagubieni i przytłoczeni ogromem miasta, tłok…

Moja indyjska teściowa / My indian mother-in-law

Moja nowa rodzina składa się (poza Mężem) z Mamy, Taty, Brata i psa. Mieszkanie z nimi jest dla mnie zupełnie nowym doświadczeniem. Codziennie uczymy się siebie nawzajem i póki co całkiem nieźle nam idzie. Oczywiście najwięcej czasu spędzam z Mamą Abhiego i porównuję wszystkie stereotypy na temat hinduskiej teściowej znalezione w Internecie do tego co mam w rzeczywistości. Stereotypy o hinduskiej teściowej nie różnią się właściwie niczym od tych o polskiej teściowej. Obie przedstawiane są jak co najmniej nieludzkie potwory. Obie to niemal najgorszy rodzaj człowieka. Wystarczy poczytać kawały. Albo inne blogi.

Moja Teściowa dużo się śmieje. Robi najlepszą masala chai na świecie (nasz codzienny rytuał to kubek herbaty o 19:00 i "niestety" jakieś ciastko też ;) ). Gotuje tak, że już nigdy nie będę szczupła (i w przeciwieństwie od tego co zdarzało mi się czytać, nie ukrywa skrzętnie swoich przepisów - od pierwszego dnia pokazuje jak przygotowywać potrawy i odpowiada na każde mo…