Przepis na kotlety ziemniaczane z sago / Recipe: Potato chops with sago

Święto Navratri wyzwala kreatywność. Zakazy na nakazy 9 dniowego postu skłaniają do kombinowania, by nie utknąć jedząc cały czas tego samego. W Indiach jest zdecydowanie prościej, bo zjecie w knajpach dania przygotowane zgodnie z regułami postu, a w sklepach kupicie nawet chipsy Lay's, również przygotowane tak, by osoby, które poszczą były pewne, że użyto w nich tylko dozwolonych składników. Ja w Polsce miałam odrobinę trudniej, jednak post nie był niemożliwy. A momentami, stawał się wręcz bardzo przyjemny. Królem Navratri został Pan Ziemniak. Zjadłam go pod kilkoma postaciami, jednak dopiero w czwartek przygotowałam przepis, który "sprzedał" mi Abhi. Rzecz najprostsza w wykonaniu i absolutnie pyszna. Kocham jeść, ale nie lubię stać godzinami w kuchni. Ten przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Przedstawiam Wam:

Przepis na kotlety ziemniaczane  z sago:

- 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach.
- 1 garść sago namoczonego przez min. 30 min. w wodzie.
- sól, pieprz, kumin, chilli.
- olej do smażenia.
- czerwona cebula drobno posiekana (nie podczas Navratri)

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na puree. Dodajemy odciśnięte z wody sago, przyprawiamy według gustu, dodajemy cebulę. Formujemy kotleciki i smażymy na złocisty kolor. Kotleciki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Prawda, że proste? To banał a daje wiele możliwości i smakuje jak kawałek nieba!

Ja moje kotleciki zjadłam z pieczoną marchewką i gotowaną brukselką. Po poście dodam pokrojoną drobno czerwoną cebulę, która doda aromatu i ostrości. Jestem przekonana, że to danie polubi każdy, nawet dzieci (a może zwłaszcza?).

Jestem królową w kuchni. A kiedy mogę mieć obiad zrobiony w pół godziny, jestem cesarzową! :D
PS. Sago kupicie chociażby na allegro czy w sklepach z orientalną żywnością.
Sago wygląda jak tapioka (to też skrobia), jest jednak dużo mniejsze od pereł tapioki. Wytwarza się je z wnętrza palmy sagowej. Użyłam go również, do przygotowania sabudana kheer. Ale o tym innym razem ;)

Smacznego!

(Irrakuri)



Navratri festival triggers creativity. 9 day fast rules make you to start thinking what to do to and not eat just one or two products all the time. In India situation is more simple because you can eat in restaurants dishes prepared with fast rules. In shops you can even buy special Lay's chips made for this occasion. In Poland it was a little more difficult for me, but fast wasn't impossible! And sometimes (or even more than sometimes) was pleasure! The King of Navratri this time for me was Mister Potato. I  ate it and made in several ways, but recipes which "Abhi" told me I made on Thursday and i felt in love with this food. It was the simplest thing ever, and so delicious at the same time! I love to eat but i hate to stay in the kitchen for hours. So this recipe was the best shot! So here you are :

Recipe for potatoe chops with sago:

- 5 potatoes boiled with skin
- one hand of sago soaked in water for 30 min.
- salt, black pepper, cumin, chilli powder
- oil
- one small red onion finely chopped (not for Navratri)

Boil and peel  off the potatoes mash for puree. Add sago immersed in water, put all spices how you like and onion (if it not Navratri). Make small cutlets and fry till golden . They should be crunchy outside and soft inside. Isn't it trivial to make? This recipe is childish simple but belive me, it tastes like heaven!

I ate my cutlets  with baked carrot and boiled brussel sprouts. After Navratri i definitely add to this dish chopped red onion, it makes this chops more intense. Im sure that this dish will be a hit with everybody  even kids!

In the kitchen im a queen, but when i can have dinner made in half an hour i am a empress! :D
PS. You can buy sago on allegro.pl (in Poland) and shops with oriental food.

Sago looks like tapioca pearls (its also starch) but its smaller. Extracted from the spongy centre, or pith, of various tropical palm stems. I also used sago to prepare sabudana kheer but i will write about it some other time ;)


Bon Appetit!

No comments:

Post a Comment